twiteordaia


«Εμφύλιος πόλεμος» ξέσπασε στη Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού της ΔΕΗ με αφορμή την κατά 200% αύξηση της συνδρομής των περίπου 16.000 εργαζομένων-μελών της. Πρόκειται για... χαράτσι που επιβάλλεται ώστε να αποπληρωθούν χρέη από την υπόθεση «ΓΕΝΟΠ - Tours».

Πιο συγκεκριμένα, έξι σωματεία αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην απαίτηση της Ομοσπονδίας που θέλει οι ενώσεις και οι σύλλογοι να δώσουν εξουσιοδοτήσεις στην εταιρεία προκειμένου εκείνη να παρακρατεί από τους μισθούς των εργαζομένων τη μηνιαία τους συνδρομή, για να αποπληρωθεί το πολύκροτο δάνειο των 500.000 ευρώ που είχε πάρει το 2010 η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ. Το δάνειο αυτό δεν επιστράφηκε ποτέ στη ΔΕΗ και ήταν ανάμεσα στα «σκάνδαλα» που είχε εντοπίσει το Σώμα Επιθεωρητών του κ. Ρακιντζή κατά τους ελέγχους του στην κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση. Η υπόθεση αυτή, όπως και εκείνη με τις δαπάνες για ταξίδια και τις επιχορηγήσεις που έπαιρνε η ΓΕΝΟΠ βρίσκονται στη Δικαιοσύνη με κατηγορουμένους τους προέδρους της Επιχείρησης και της Ομοσπονδίας. Σημειώνεται δε, ότι τα χρέη του συνδικαλιστικού οργάνου ανέρχονται σε 1,3 εκατ. ευρώ.

Οι ενδοσωματειακές έριδες... άναψαν στη διάρκεια των διεργασιών που γίνονται εν όψει του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 14 και αύριο Κυριακή 15 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται ως συνέχεια εκείνου που είχε διακοπεί τον Απρίλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αποφάσισε να αποβάλει από το συνέδριο, επικαλούμενη άρθρο του καταστατικού της, έξι σωματεία που αντιπροσωπεύουν περί τους 4.000 εργαζομένους, καθώς δεν ήταν «ταμειακώς εντάξει». Πρόκειται για την Ενωση Διοικητικού Οικονομικού Προσωπικού (από τα ιδρυτικά μέλη της ΓΕΝΟΠ), τον Σύλλογο Επιστημονικού Προσωπικού, τους δύο Πανελλήνιους Συλλόγους Καταμετρητών και Φυλάκων, το Σωματείο Ορυχείων Σταθμών Μεγαλόπολης και την Εργατική Αλληλεγγύη Πτολεμαΐδας.

Από την πλευρά τους τα σωματεία υποστηρίζουν ότι έχουν καταβάλει τις συνδρομές τους, αλλά αρνούνται να δώσουν τις εξουσιοδοτήσεις προς τη ΔΕΗ για να εισπράττει έναντι του δανείου. Το ύψος της συνδρομής είναι 1,62 ευρώ ανά εργαζόμενο τον μήνα, από 0,53 ευρώ. Ζητούν επίσης οικονομικό απολογισμό της ΓΕΝΟΠ, αν και στελέχη της υποστηρίζουν ότι έχει παρουσιαστεί.

Συνδικαλιστές των προαναφερόμενων σωματείων υποστηρίζουν ότι η ΓΕΝΟΠ θέλει να έχει τις εξουσιοδοτήσεις προκειμένου να αποδείξει στη Δικαιοσύνη πως έχει προβεί στις ενέργειες για την αποπληρωμή του δανείου. Επιπλέον σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι εκείνοι που ευθύνονται για την κακοδιαχείριση και δεν έχουν καμία υποχρέωση να καλύψουν τα χρέη. Πηγές των σωματείων προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης αυτής της ΓΕΝΟΠ, ενώ την ίδια στιγμή λένε πως το συνέδριο δεν μπορεί να διεξαχθεί, αφού σε δύο σωματεία έχει λήξει η θητεία των προεδρείων τους, χωρίς να έχουν γίνει εκλογές για την ανάδειξη νέων συνδικαλιστών. Στο μεταξύ, η επικείμενη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δημιουργεί νέους ενδοπαραταξιακούς συσχετισμούς. Για την ακρίβεια, φέρεται να κατεβαίνουν με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα είναι και το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, ενώ οι άλλες δύο παρατάξεις είναι του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σημείο αιχμής των παρατάξεων είναι η επικείμενη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

(ΕΘΝΟΣ)

Ξέσπασε εμφύλιος για το «ΓΕΝΟΠ-tours»

Add comment


Security code
Refresh