twiteordaia

Από τη μια "κουνάει" στους συνδικαλιστές το χαρτί της επίταξης, από την άλλη η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τα χειρότερα, εξετάζοντας σενάρια πολύωρων αναγκαστικών διακοπών ρεύματος.

Διακοπές που ίσως καταστούν αναπόφευκτες εφόσον οι συνδικαλιστές υλοποιήσουν τις απειλές για μαζικές καταλήψεις μονάδων στη Δ. Μακεδονία, αρχής γενομένης από απόψε οπότε και ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη "Μικρή ΔΕΗ".

Η έκταση των διακοπών, ο χρόνος διάρκειάς τους και οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν, έχουν μελετηθεί και θα παρουσιαστούν σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι υπό τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου με τη συμμετοχή των επιτελών της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.

Στην περίπτωση που σβήσουν πολλές από τις μεγάλες μονάδες βάσης της ΔΕΗ στη Β. Ελλάδα, τότε εκ περιτροπές περικοπές φορτίων θα υποστεί όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις η Αττική και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα όπου και γίνεται το 60% της κατανάλωσης, καθώς επίσης και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Στον αντίποδα θα εξαιρεθούν περιοχές με σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, υποδομές κοινωφελών υπηρεσιών, αλλά και οι αμιγώς τουριστικές ζώνες αφού το πλήγμα στην οικονομία και την εικόνα της χώρας θα είναι μεγάλο.

Τόσο οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς και διανομής, όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκονται σε συντονισμό τα τελευταία 24ωρα, αναφορικά με τα φορτία που θα χρειαστεί ενδεχομένως να κόψουν, εφόσον σβήσουν μαζικά οι μεγάλες μονάδες της Δ.Μακεδονίας.

Η σύσκεψη και τα σενάρια

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες μεταξύ των επιτελών της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ εξετάσθηκε το σενάριο τι θα συμβεί εφόσον τεθεί εκτός λειτουργίας το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων της Δ. Μακεδονίας. Στην περιοχή η ΔΕΗ διαθέτει 15 λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος 4.200 MW, εκ των οποίων τα 1.500 MW στον Άγιο Δημήτριο, τα 1.200 MW στην Καρδιά, τα 600 MW στο Αμύνταιο, τα 300 MW στη Μελίτη, και άλλα 600 MW στην Πτολεμαΐδα.

Στη σύσκεψη που έγινε χθες, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ που είναι και ο υπεύθυνος φορέας για τον προγραμματισμό της λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, έθεσε ως προαπαιτούμενο για να μην πληγεί η ευστάθεια του συστήματος να διασφαλισθεί από τη ΔΕΗ πως θα υπάρξουν τουλάχιστον 2.000 ΜW από ατμοηλεκτρικούς σταθμούς στο σύστημα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος γενικευμένων διακοπών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, και με σενάρια για σημερινή αιχμή ζήτησης κοντά στα 7.000 MW, διασφαλίζεται έστω οριακά η ευστάθεια του συστήματος.

Σε αντίθετη περίπτωση, χωρίς δηλαδή αυτά τα 2.000 MW της Βορείου Ελλάδος, και ακόμη και αν λειτουργήσουν στο φουλ οι μονάδες του Νότου μαζί με τις ιδιωτικές, οδεύουμε ολοταχώς προς ένα μπλακ άουτ.

Αλλά ακόμη και αν λειτουργήσουν οι απαραίτητες για το σύστημα μονάδες, οι εκ περιτροπής περιορισμένης διάρκειας αποκοπές φορτίων δύσκολα θα αποφευχθούν.

Πόσα μπορεί να είναι τα φορτία αυτά; Εξαρτάται από το μέγεθος της ισχύος που θα βρεθεί εκτός, είναι η απάντηση. Πάντως στα σενάρια που εξετάστηκαν, οι αναγκαστικές περικοπές μπορεί να αφορούν φορτία 500 MW. Όσο για τη διάρκεια, μπορεί να είναι μία ώρα, μπορεί όμως και περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι ένα χτύπημα στο "μαλακό υπογάστριο" του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας, δηλαδή στις μονάδες της Δ. Μακεδονίας, ούτε οι εισαγωγές, ούτε η παραγωγή των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου (2.500 MW), ούτε πολύ περισσότερο οι μονάδες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα 5.000 MW) μπορούν να παρέχουν επαρκή και σταθερή ισχύ.

Τακτική "εξάντλησης" των συνδικαλιστών

Στον αντίποδα οι συνδικαλιστές μένει να πάρουν και εκείνοι τις οριστικές τους αποφάσεις σε σύσκεψη που θα έχουν σήμερα το απόγευμα.

Οι ίδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις (σσ: όπως αντιθέτως υποστηρίζουν μέλη της κυβέρνησης), πως η σύγκρουση θα είναι μετωπική αφού δεν έχουν τίποτα να χάσουν, και πως η σημερινή σύσκεψη γίνεται για να αξιολογήσουν τα τελευταία δεδομένα.

Στην πραγματικότητα ωστόσο προβληματίζονται και εκείνοι κατά πόσο πρέπει να προχωρήσουν σε μαζικό σβήσιμο μονάδων ή όχι.

Ξέρουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα βρουν απέναντί τους την κοινωνία, η οποία δεν δείχνει και να πολυαπασχολείται από την πώληση ή μη της "Μικρή ΔΕΗ".

Η ΓΕΝΟΠ γνωρίζει καλά τις αδυναμίες της. Το στοίχημα τόσο για την ίδια όσο και για τα πρωτοβάθμια σωματεία είναι σε τι βαθμό θα καταφέρουν να "κατεβάσουν στα εργοστάσια" την πλειοψηφία των 10.500 υπαλλήλων της επιχείρησης (19.000 απασχολεί όλος ο όμιλος).

Ο άλλος της προβληματισμός της ΓΕΝΟΠ σχετίζεται με την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου.

Στο συνδικάτο γνωρίζουν ότι η ένταση των διακοπών ρεύματος και ο χρόνος διάρκειας τους συναρτάται ευθέως με τον τρόπο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων της, αλλά και με τις αντοχές των εργαζομένων σε μονάδες και ορυχεία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στρατηγική της κυβέρνησης να "εξαντλήσει" τους απεργούς. Το νομοσχέδιο θα συζητείται από σήμερα και για τουλάχιστον μια εβδομάδα στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, ωστόσο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια στο βʼ θερινό τμήμα μετά τις 17 Ιουλίου. Είναι άραγε έτοιμοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ για απεργία δύο εβδομάδων;

Παιχνίδι για γερά νεύρα ανάμεσα σε μπλακ- άουτ και επιστράτευση

Add comment


Security code
Refresh