twiteordaia

 

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης 


Σύμφωνα με την μνημονιακή πρόβλεψη, έως τον Ιούνιο του 2013 θα γίνει η κατάργηση της ρύθμισης τιμολογίων και η τιμολόγηση του ρεύματος ανάλογα με το κόστος παραγωγής. Παράλληλα προβλέπονται αυξήσεις έως 40% στους χαμηλούς καταναλωτές. Η προσαρμογή προς τα επάνω ξεκινά τον ερχόμενο Ιανουάριο, με νέες αυξήσεις τον Μάιο και πλήρη κατάργηση της ρύθμισης τον Ιούνιο.
Η ΔΕΗ έγινε όχημα είσπραξης τελών τρίτων και κρατικοί φόροι-λογαριασμοί επιβαρύνουν 40% την KWt. Πεισματικά όμως και με στοιχεία της Γιουροστατ η τιμή της παραμένει από τις φθηνότερες στην Ε.Ε. παρά του ότι:
- Φορτώθηκε πάνω από 1 δις € από απλήρωτους λογαριασμούς με αιτία το ‘’χαράτσι’’.
- Οι εταιρείες Hellas Paower, Energa & Vivid Paower τη φέσωσαν με περισσότερα από 220 εκ €.
- Ο κ Μυτιληναίος δεν αποδίδει 170 εκ € που χρωστά, με διάφορα δικαστικά τεχνάσματα και φυσικά εξακολουθεί να χρεώνεται 42 €/MWt για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ενώ έχει δική του μονάδα παραγωγής Η/Ε.
- Η ΡΑΕ με πρόσφατη απόφασή της (822/2012) καθορίζει τιμή 50 €/KWt για τη ΛΑΡΚΟ κάτω δηλ. από το κόστος παραγωγής.
- Ο αρμόδιος Υφ/ργός κ Παπαγεωργίου ζητά από τη ΔΕΗ να μειώσει τα τιμολόγια Η/Ε προς τους βιομηχανικούς καταναλωτές, προς χάριν του ανταγωνισμού.
- Με προνομιακή μεταχείριση στην κοινοπραξία που συμμετέχει η ‘’αμαρτωλή’’ Siemens στον διαγωνισμό ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ για την καλωδιακή σύνδεση των Ν. Κυκλάδων παρέχει κραυγαλέες αποκλίσεις από τα τεύχη δημοπράτησης (σωρεία δημοσιευμάτων & ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο).
Τα ερωτήματα είναι πολλά: Ποιος τους επέτρεψε να φεσώσουν τη ΔΕΗ; Γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ (ΛΑΓΗΕ) δεν αξιοποίησε τις εγγυητικές επιστολές των εταιριών; Γιατί η ΡΑΕ δεν πρόβλεψε και επέτρεψε την πώληση των δυο εταιριών σε Ρώσο-Εβραϊκό Funt που εγγυήθηκε τα χρέη αλλά δεν τα πληρώνει, προσφεύγοντας στα μονοπάτια των δικαστικών ασύλων; Γιατί η ΔΕΗ πρέπει να επιβαρυνθεί όχι μόνον με τα 67 εκ € αλλά με τη συνολική χασούρα της κλεψιάς, την οποία λογικά θα μετακυλήσει στον καταναλωτή; Η σύλληψη των 5 στελεχών των 2 εταιρειών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης & λαθρεμπόριο, μήπως κατέστη <<αναπόφευκτη>> για την τελική παράδοση της ΔΕΗ στους επαγγελματίες <<φονιάδες>> χωρίς επιστροφή;
Οι Ηλεκτροπαραγωγοί υποχρεούνται από 1-1-2013 να αγοράζουν από το χρηματιστήριο ρύπων τα δικαιώματα αερίων ρύπων CO2. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν ζήτησε μια αναβολή εφαρμογής της απόφασης (παρά το αίτημα της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών) όπως συνέβη με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ως το 2020. Παρά του ότι οι διεθνής τιμές ρύπων καταρρέουν επειδή πλεονάζουν τα δικαιώματα, η Ε.Ε. σχεδιάζει τεχνητή αύξηση στην τιμή τους, συνεπώς μεγαλύτερη επιβάρυνση. Σήμερα το κόστος για τη ΔΕΗ ετησίως δεν ξεπερνά τα 5 εκ. € ενώ προβλέπεται ο 10πλασιαμός του κόστους (50 εκ. € ) από το νέο έτος και εκτιμάται μια αύξηση 7-8% για τους μικρούς καταναλωτές έως 800 KW.
Και το μνημονιακό κακό συνεχίζεται με το ξεπούλημα της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, αντί να γίνει ο ενεργειακός τομέας, ο μοχλός στήριξης της καταρρέουσας οικονομίας μας. Ξεπουλάνε τον ΑΔΜΗΕ την ραχοκοκαλιά του Ε/Σ την υποδομή των δικτύων, που για την κατασκευή τους απαιτήθηκαν μεγάλα κεφάλαια από τους Έλληνες φορολογούμενους και τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού της ΔΕΗ πολύς χρόνος και τεράστιος κόπος, για να αισχροκερδούν από το πρώτο λεπτό με ψίχουλα οι επιτήδειοι. Παραδίνουν σε ξένα χέρια Λιγνίτη και νερά, εγχώρια προϊόντα που είναι εθνικός πλούτος και μας καθιστούν ενεργειακά ανεξάρτητους, εξασφαλίζοντας φθηνή ΚWt. Γιατί και ως πότε οι ευρωπαϊκές & κυβερνητικές αποφάσεις πρέπει να είναι πάντα σε βάρος της ΔΕΗ και του λαού;
Όμως δεν μπορούμε δυστυχώς να μείνουμε στο χθες. Η δημιουργία ‘’μικρής ΔΕΗ’’ με λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες και το χάρισμά τους στα συμφέροντα, είναι το χειρότερο σενάριο, με εξαρτήσεις, αντιοικονομικό και αντιπατριωτικό, είναι ένας εφιάλτης. Οι συνθήκες μας υποχρεώνουν να μελετήσουμε τη λύση του στρατηγικού επενδυτή, αφού δεν έγινε όταν έπρεπε και με την ευκαιρία της παρουσίας του κ Αθανασόπουλου στη θέση του προέδρου ΤΑΙΠΕΔ. Η σημασία εξ’ άλλου του κόστους μετοχικής παραχώρησης για τη ΔΕΗ είναι σχεδόν ανύπαρκτη (πλην σύνδεσης με την ΑΣΦΑΛΙΣΗ), αφού το τίμημα θα καλύψει το χάος του χρέους. Η ΓΕΝΟΠ έχει τον πρώτο λόγο, η κυβέρνηση τον τελευταίο και ο λαός παρακολουθεί και κρίνει τους πάντες ………….

ΘΑ ΣΤΕΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ (ΔΕΗ) ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΑΓΕΛΑΔΑ

Add comment


Security code
Refresh