twiteordaia

Περισσότεροι από 100.000 δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους καθώς ανακοινώθηκε η έναρξη του Προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον. Οι όροι και οι προϋποθέσεις

 

Περισσότεροι από 100.000 δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους καθώς ανακοινώθηκε  η έναρξη του Προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον που εξασφάλισε χρηματοδότηση γύρω στα 396 εκατ. ευρώ.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συστήνεται Ειδικό Ταμείο Χρηματοδότησης «Εξοικονομώ κατ' οίκον».

 

 

Μετά από πολλές αναβολές το εν λόγω πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο, επιδοτεί παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας με τοποθέτηση διπλών κουφωμάτων, αλλαγή καυστήρα με νέους πετρελαίου και φυσικού αερίου, θερμομόνωση αλλά και όποιες άλλες εργασίες θα προσδιορίζει η ενεργειακή επιθεώρηση που θα πρέπει να έχει περάσει το σπίτι.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» θα κινητοποιήσει κατά την περίοδο 2010 - 2012 επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα κινητοποιεί ποσά ύψους περίπου 500 - 600 εκατ. ευρώ κάθε 3 χρόνια. Η συνολική επένδυση στην πραγματική οικονομία θα προέρχεται τόσο από τους ίδιους πόρους του Ταμείου «Εξοικονομώ κατ' οίκον», όσο και από την κινητοποίηση πόρων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στόχος του «Εξοικονομώ κατ' οίκον» είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να προωθηθούν διαχρονικές και βιώσιμες επενδύσεις στον τομέα δράσης του, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι δημόσιοι πόροι του προγράμματος, ύψους 396 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα εξής Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ):

α) Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 200 εκ. €

β) Π.Ε.Π. Αττικής 100 εκ. €

γ) Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) 35 εκ. €

δ) Π.Ε.Π. Θεσσαλίας-Στ.Ελλάδας-Ηπείρου (Περιφέρεια Στ.Ελλάδας) 25 εκ. €

ε) Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) 15 εκ. €

στ) Π.Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) 6 εκ. €

ζ) Ε.Π. Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 15 εκ. €

Τη συνολική διαχείριση του Ε.Τ.Χ. «Εξοικονομώ κατ' οίκον» αναλαμβάνει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), το οποίο θα υπογράψει μέχρι το τέλος Ιουλίου τη σχετική Σύμβαση με το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τις Περιφέρειες που συνεισφέρουν τα πρόσθετα ποσά για τη σύσταση του και θα δημοσιεύσει ανοιχτή προκήρυξη - πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες για να συν-επενδύσουν και να διαχειριστούν τα αντίστοιχα ποσά στο επίπεδο των τελικών δικαιούχων - ιδιοκτητών ιδιωτικών κατοικιών.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", ενώ αρχικά προβλεπόταν μόνο μιας μορφής χρηματοδότησης, τώρα ο δικαιούχος θα μπορεί να πάρει ταυτόχρονα επιδότηση μέχρι το 30% της δαπάνης αλλά και δάνειο.

Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι άτοκο για χαμηλά εισοδήματα, ενώ το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ το τμ.

Τέλος, σύντομα τα ακίνητα των ενδιαφερόμενων θα αρχίσουν να περνάνε από επιθεώρηση αφού οι πρώτοι ενεργειακοί επιθεωρητές θα αρχίσουν τις εργασίες του μιας και είναι ήδη έτοιμο το Μητρώο τους.

Ποιες κατοικίες μπορούν να ενταχθούν

*Το πρόγραμμα αφορά στις κύριες κατοικίες (όχι στα εξοχικά ή στα καταστήματα και στα γραφεία εντός ενός κτιρίου) που έχουν οικοδομική άδεια πριν από την 1-1-1980 και εφόσον βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης από 1.500 ευρώ το τμ. και κάτω.

*Εκτός από τις μονοκατοικίες, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οι πολυκατοικίες, αρκεί τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτητών να τηρεί τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο.

Εισοδηματικά κριτήρια

*Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 25.000 ευρώ μπορούν να πάρουν απευθείας επιχορήγηση έως 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού και δάνειο.

*Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 50.000 ευρώ μπορούν να πάρουν χαμηλότοκο δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΜΠΜΕ και απευθείας επιδότηση μέχρι κάποιου ποσοστού.

Τέλος, στα θετικά του προγράμματος συγκαταλέγεται κτός της επιδότησης ως 30% των επιδοτούμενων δανείων και η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι του ποσού των 2.500 ευρώ. Ο προϋπολογισμός των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε σπιτιού δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.

Add comment


Security code
Refresh