twiteordaia


Σε μια προσπάθεια να παταχθεί η αισχροκέρδεια εις βάρος των καταναλωτών ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε για πρώτη φορά πλαφόν και στη χονδρική πώληση σε πέντε νομούς

Πλαφόν στα καύσιμα σε 13 νομούς της χώρας επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ειδικότερα επιβάλλεται πλαφόν στη λιανική τιμή της βενζίνης στους νομούς:


Κυκλάδες (1,724 ευρώ ανά λίτρο),

Κεφαλλονιά (1,769),

Κέρκυρα (1,765 ευρώ),

Λέσβος (1,722 ευρώ),

Γρεβενά (1,736),

Έβρος (1,744 ευρώ),

Ευρυτανία (1,745 ευρώ),

Φωκίδα (1,735 ευρώ),

Δωδεκάνησα (1,724 ευρώ),

Λασίθι (1,788 ευρώ),

Ρέθυμνο (1,774 ευρώ),

Σάμος (1,734 ευρώ) και

Χίος (1,739 ευρώ)

Σε πέντε από αυτούς τους νομούς επιβλήθηκε και ανώτατη τιμή πώληση χονδρικής:

Δωδεκάνησα (1,654 ευρώ),

Λασίθι (1,718 ευρώ),

Ρέθυμνο (1,704),

Σάμος (1,664) και

Χίος (1,669 ευρώ).

Mάλιστα, το όφελος για τον καταναλωτή από την επιβολή του πλαφόν αναμένεται να φτάσει το 0,169 ευρώ το λίτρο.

"Η ασυδοσία σταματάει εδώ", τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η διαφορά των τιμών σε σχέση με τη μέση τιμή της Αθήνας ήταν ακόμη και 16,9 λεπτά το λίτρο και η τιμή του πλαφόν που επιβάλλεται, σε κάποιες από τις περιοχές που επιβλήθηκε το πλαφόν, είναι χαμηλότερη ακόμη και από την κατώτατη τιμή που πωλούσαν τα πρατήρια.

Το πλαφόν ισχύει από αύριο και όπως είπε ο υπουργός, δεν θα αρθεί μέχρι να πέσουν οι τιμές και να λυθούν οριστικά τα προβλήματα που προκαλούνται από συγκεκριμένες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

''Δυστυχώς μετά από ένα και πλέον μήνα, τα στοιχεία δείχνουν πως κάποιοι δεν θέλησαν να πάρουν το μήνυμα. Κανένα πρόβλημα για την πολιτεία. Η κυβέρνηση διαθέτει και άλλα εργαλεία για να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αυθαιρετούν και να κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και του οικογενειακού τους προϋπολογισμού που δοκιμάζεται καθημερινά'', τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ακόμη ότι μπορεί η επιβολή πλαφόν να είναι η έσχατη λύση για να ομαλοποιηθεί η αγορά, αλλά σημείωσε ότι δε θα διστάσει να επιβάλει ανώτατες τιμές πώλησης και σε μεμονωμένους πρατηριούχους αλλά κι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που κερδοσκοπούν.

Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν έχει τεθεί θέμα για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ ανακοίνωσε πως από τις 9 Μαΐου, οι κάτοικοι της Αττικής θα ενημερώνονται με την αποστολή ενός sms στη γραμμή "54151" για τα τρία φθηνότερα πρατήρια της περιοχής τους. Και από τον Ιούλιο την εφαρμογή αυτή θα την έχουν και οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας.

Εξάλλου, την προσεχή εβδομάδα θα τοποθετηθούν ηλεκτρικές σημάνσεις με τα τρία φθηνότερα πρατήρια των επομένων χιλιομέτρων στην Αττική Οδό, μέτρο το οποίο θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους.

Για τις ''απαράδεκτα υψηλές τιμές'' στα πρατήρια των εθνικών οδών, όπως είπε ο υπουργός, θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις σύντομα, για να ορθολογικοποιηθούν οι τιμές, ενώ για το θέμα της κλοπής καυσίμων ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα στο διωκτικό επίπεδο.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι για τον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Ενέργειας.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ανέφερε πως "δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική με το πλαφόν"  υπογραμμίζοντας ότι το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων έχει επιβληθεί δύο φορές όταν διαπιστώθηκε πως υπήρχε αισχροκέρδεια.

Add comment


Security code
Refresh