twiteordaiaπωλείται η  Δ.Ε.Η.Διάσταση απόψεων μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) φαίνεται να ανακύπτει σε σχέση με τους ρυθμούς απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς και την πιθανότητα πωλήσεως μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Οπως είχε αναφέρει «Το Βήμα» από τις 17 Ιουλίου, «τη διάσπαση της ΔΕΗ και την πώληση μονάδων της σε ιδιώτες άμεσαζητεί η τρόικα σε εφαρμογή του μνημονίου, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το κυβερνητικό επιτελείο,το οποίο δεν επιθυμεί τις εξελίξεις αυτές». Το ΥΠΕΚΑ διά της υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη είχε αντιδράσει άμεσα και είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ,δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το μνημόνιο η χώρα έναντι της τρόικας, γι΄ αυτό και συνεχίζουμε τις αλλαγές που έχουμε δρομολογήσει για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, σε χονδρική και τιμολόγια».


Ωστόσο οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (πριν καν τη χθεσινή άφιξη πολυπληθούς κλιμακίου της τρόικας) κατά τη συνάντησή τους με τη διοίκηση της ΡΑΕ είπαν και πάλι ξεκάθαρα ότι ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα: «Η πώληση μεγάλου μέρουςλιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ», κάτι το οποίο επανέλαβαν λίγο αργότερα στον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Κ. Μαθιουδάκη, αποκαλώντας «τσιρότα» τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο στα ενεργειακά. Υπέδειξαν μάλιστα την πώληση του 40% των λιγνιτικών και του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, προκαλώντας σφοδρή αντίδραση της ΓΕΝΟΠ.

Από το ΥΠΕΚΑ γινόταν χθες βράδυ προσπάθεια να διαχωριστεί η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («άμεσες αλλαγές πάση θυσία») από την άποψη της τρόικας, η οποία θεωρείται πιο μετριοπαθής, παρ΄ όλο που η τρόικα έχει λόγους να βιάζεται λόγω της λήψης του δανείου. Επισήμως από την τρόικα θέμα πώλησης μονάδων δεν μας έχει τεθεί.

Ωστόσο πηγές του υπουργείου Οικονομικών χθες βράδυ έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τρόικα κινούνται σε κοινή κατεύθυνση και η γραμμή των Βρυξελλών διαπερνά τόσο το ΔΝΤ όσο και την ΕΚΤ», προσθέτοντας με νόημα πως «εκείνο που προέχει είναι η λήψη της τρίτης δόσης του δανείου τον Νοέμβριο,με δεδομένο ότι τη δεύτερη θα τη λάβουμε τον Σεπτέμβριο, άρα πρέπει παντού να κινηθούμε γρήγορα».

Η άποψη αυτή έρχεται σε σαφή αντίθεση με την προσέγγιση του ΥΠΕΚΑ, το οποίο θεωρεί αρκετό το δρομολογημένο χρονοδιάγραμμα στα ενεργειακά. Για την ενδοκυβερνητική αυτή αντίφαση, πηγές του ΥΠΕΚΑ έλεγαν χθες: «Είναι θέμα πολιτικών επιλογών ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμόσουμε την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.Δεν είναι αντικείμενο υπόδειξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Οι πολιτικές επιλογές είναι συνολική αρμοδιότητα της κυβέρνησης» , υπονοώντας σαφώς ότι λύση θα δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Κρατούσαν ωστόσο σε εφεδρεία τη λύση της πώλησης σε τρίτους, μέσω διεθνών διαγωνισμών, μέρους της παραγόμενης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι ως τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει το μνημόνιο, η κυβέρνηση θα έχει εκδώσει δύο υπουργικές αποφάσεις, μία για την απελευθέρωση της αγοράς χονδρικής στον ηλεκτρισμό και μία για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων λιανικής και την άρση των σταυροειδών επιδοτήσεων. Επίσης ως τις 23 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή της λεγόμενης «πέμπτης ημέρας αναφοράς», που σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εκκαθάριση της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος.

Κομβικό σημείο αποτελεί ο Μάρτιος του 2011, οπότε θα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για το λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο, δηλαδή ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της παραγωγής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από τα δίκτυα διανομής, για την περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Την ίδια εποχή η Ελλάδα θα υιοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ, η οποία θα αποκτήσει πραγματικό ρόλο ρυθμιστή της αγοράς, εκδίδοντας υποχρεωτικές αποφάσεις, αντί να περιορίζεται, όπως σήμερα, σε γνωμοδοτικό και μόνο ρόλο.

Είναι δεδομένο ότι οι κοινοτικοί, προεξάρχοντος του γενικού διευθυντή Ενέργειας της ΕΕ κ. Χάιντς Χίλμπρεχτ , είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί όσον αφορά τις επιδόσεις της χώρας μας στο θέμα της ενεργειακής απελευθέρωσης, επιφυλακτικότητα που παραμένει και μετά την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Αυτό φαίνεται από την «αιτιολογημένη γνώμη» για το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που βρίσκεται καθ΄ οδόν, αποτελώντας ένα βήμα πριν από την παραπομπή αλλά και την «αιτιολογημένη» που ετοιμάζεται για το άνοιγμα των λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας σε ιδιώτες, πέραν της ΔΕΗ.

πηγή : Βήμα

Πουλήστε μονάδες της ΔΕΗ για να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας

Add comment


Security code
Refresh