twiteordaia

Giannis-Loulis1

Η χώρα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με μια σκληρή πραγματικότητα. Πολλά από τα οικονομικά δεδομένα είναι ανησυχητικά. Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα πολιτικά πράγματα. Η χώρα έχει μία κυβέρνηση κουρασμένη, που μετά τις ευρωεκλογές, βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στον εαυτό της. Ενώ αποπνέει πανικό, διότι εκλογικά χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Την ίδια ώρα, ενώ ο ανερχόμενος Τσίπρας έχει όντως μετατοπιστεί σε πιο ρεαλιστικές θέσεις, οι υποσχέσεις που έδωσε στη ΔΕΘ είναι εξωπραγματικές. Κάτι που θα έχει κόστος για τον ίδιο και τη χώρα εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

 

Το ότι οι εκλογές έρχονται πιο κοντά δεν είναι ό,τι καλύτερο για μια χώρα, που παραμένει στην κόψη του ξυραφιού. Άλλωστε, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, η επενδυτική άπνοια θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Το χειρότερο είναι πως τις εκλογές δεν τις φέρνει πιο κοντά μόνο μια ακόμη ανεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά μια κυβέρνηση που τρικλίζει πάνω σε πήλινα πόδια. Γι' αυτό μειώνονται διαρκώς εκείνοι που θα διασώσουν την κυβέρνηση στην προεδρική εκλογή.

Τα οικονομικά νέα δεν είναι καλά. Η ανεργία δεν μειώθηκε ουσιαστικά τον Ιούνιο. Οι εξαγωγές, ένας κρισιμότατος αναπτυξιακός δείκτης, συρρικνώνονται. Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, το εμπορικό ισοζύγιο αύξησε τα ελλείμματά του κατά 11,3% (και 23,9% εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή). Αντιθέτως, χώρες όπως Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία αυξάνουν τις εξαγωγές τους. Το λεγόμενο «πλεόνασμα» (με τον αμφιλεγόμενο υπολογισμό του) είναι εκτός στόχων. Το δημόσιο καθυστερεί τις συναλλαγές του με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε χρόνο τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου αφανίζοντάς τες. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο 7μηνο ήταν 7,2 δισ. Παραμένει απαγορευτικό το σύστημα χορήγησης αδειών για επιχειρήσεις. Όλες οι μεταρρυθμίσεις σέρνονται.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες είναι ανησυχητικές για τα μεταρρυθμιστικά. Ο Ντράγκι έχει ζητήσει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου των μεταρρυθμίσεων. Από αυτό θα εξαρτάται πώς θα αντιμετωπίζονται σε σταθερή βάση από την Ε.Κ.Τ. τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. «Η μετάβαση προς μια ομαλή και τακτική πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές θα είναι μακροχρόνια», προειδοποίησε πρόσφατα ο Μπενουά Κερέ της Ε.Κ.Τ. Έτσι, η χώρα θα βρεθεί κάτω από μια άλλη μορφή μνημονίου, όταν απαλλαγεί από το παρόν. Ενώ η διαφημιζόμενη μακροχρόνια και ομαλή αυτάρκεια μέσω της πρόσβασης στις αγορές για δανεισμό, αποτελεί φαντασίωση με την προοπτική δυσβάσταχτων επιτοκίων. Ήδη άλλωστε, τα δεκαετή ομόλογα του δημοσίου σκαρφαλώνουν στο υψηλότερο επίπεδο του μηνός.

Έτσι, η επικοινωνιακή υπερεπένδυση στο «φεύγει η Τρόικα» με κινήσεις σπασμωδικές απειλούν να προσθέσουν οικονομική αστάθεια. Φυσικά, οι κινήσεις αυτές δεν θα πείσουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. Παράλληλα, οι άφρονες επιλογές του ανασχηματισμού φωτίστηκαν και από τον λαϊκιστή υπουργό Εσωτερικών, που στοχοποίησε τον ικανότερο υπουργό της κυβέρνησης. Ενώ το πανικόβλητο παραλήρημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ είχε ως εφαλτήριο την πρωθυπουργική κραυγή «δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όλα τούτα αποπνέουν πολιτική αδυναμία. Άλλωστε, και η πρωτοβουλία για ψήφο εμπιστοσύνης είναι αμιγώς εσωστρεφής. Κατέστη αναπόφευκτη, διότι η κυβέρνηση βρίθει ρωγμών και αναζητεί συγκολλητικές ουσίες. Καθώς βρίσκεται πλέον στη γωνία.

Γ.Λούλης.

H πρωτοβουλία για ψήφο εμπιστοσύνης είναι αμιγώς εσωστρεφής (επικοινωνιακή υπερεπένδυση στο «φεύγει η Τρόικα»)

Add comment


Security code
Refresh