twiteordaia

large-truman-show-blu-ray3-thumb-large

Ζούμε σε μια κατασκευασμένη «πόλη», σε ένα σκηνικό που δραματοποιεί τη ζωή μας για χάρη κάποιας σκηνοθεσίας. Υπάρχει πλοκή με αγωνία, έκπληξη και αληθοφάνεια. Ολόκληρη η αφήγηση καθορίζεται από μια δυναμική παρουσίαση ενός και μοναδικού προσώπου, του εαυτού μας. Αυτού που χτίσαμε νευρωτικά και με απληστία, σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης.

 

Η ζωή του Τρούμαν Μπέρμπανκ γυρίζεται από χιλιάδες κρυμμένες κάμερες και μεταδίδεται 24 ώρες τη μέρα ζωντανά σε ολόκληρο τον κόσμο, επιτρέποντας στον δημιουργό του σόου Κριστόφ να αιχμαλωτίσει το αληθινό συναίσθημα και την ανθρώπινη συμπεριφορά σε διάφορες καταστάσεις.

Ποιος έχει στήσει το δικό μας σόου; Δεν το ξέρω γιατί κι εγώ είμαι ένας Truman, όπως και όλα τα εκατομμύρια των Ελλήνων. Όλων αυτών που αυτή τη στιγμή φοβούνται, οργίζονται, απελπίζονται και κυρίως μισούν! Όλων αυτών που συνεχίζουν να πιστεύουν σε οράματα, σε ψευδαισθήσεις και συνθήματα. Που παίζουν πολύ πρόθυμα το παιχνίδι του σκηνοθέτη τους και με μεγάλη αυταρέσκεια επωμίζονται τον τραγικό τους ρόλο, μέσα στην άγνοια και στο σκοτάδι της αναλώσιμης χρήσης τους.

Τι απ΄ όλα μπορεί να συμβαίνει; Η αρχή του τέλους για το ευρώ; Η διάλυση της Ε.Ε; Μια σατανική αντίδραση του Πούτιν; Ένα σχέδιο των Αμερικανών που κακώς νομίσαμε ότι δεν μας απασχολούν πια; Ή μήπως η αρχομανία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να χάσει την εξουσία και παίζει στα ζάρια το μέλλον της χώρας;

Ιδέα δεν έχω, όπως δεν είχε και ο Τρούμαν, όταν τον παρακολουθούσαν εκατομμύρια τηλεθεατές από τη μέρα που γεννήθηκε. Και όχι μόνο τώρα. Σε όλες τις εκλογές που συμμετείχα στο παρελθόν αλλά και στο δημοψήφισμα που θα ψηφίσω την επόμενη Κυριακή.

Και για όλα αυτά, δεν είναι μόνο ο Τσίπρας υπεύθυνος. Ίσως είναι μόνο ο Κριστόφ, ίσως και ένας απλός τεχνικός που ανέλαβε την παραγωγή του σόου. Στις δεκαετίες που πέρασαν δούλεψαν πολλοί για να εγκλωβίσουν τον Τρούμαν και να τον στήσουν μπροστά στις κάμερες. Τα σχολεία, η διάλυση των πανεπιστημίων, τα μίντια, τα λόμπι των απατεώνων που έστηναν συνεχώς κυκλώματα, η Εκκλησία, ο καταναλωτισμός. Λες και ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο για να οδηγήσουν την κοινωνία στον κατακερματισμό και τους Έλληνες στον απόλυτο «αυτισμό».

Ξαφνικά, εμφανίστηκαν άνθρωποι που κραυγάζουν το μίσος τους, που μιλούν με ημιακατάληπτο λόγο, που βγάζουν αφρούς από το στόμα. Με κόκκινα μάτια και τρεμάμενη φωνή και βεβαιότητα ότι φεύγοντας από την Ευρώπη θα περάσουν στη γη της επαγγελίας. Από πού ξεχύθηκε τόσο μίσος; Ποιος το σκηνοθέτησε για να γελάει μαζί μας; Γιατί οι τραγικές αυτές φιγούρες δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι ο καθένας τους είναι ένας Τρούμαν που δίνει θέαμα σε κάποιους μηχανισμούς.

Πόσο θλιβερό είναι να βλέπεις τη χώρα σου να καταστρέφεται σε ένα στημένο σκηνικό, γεμάτο ανίδεους Τρούμαν που ο ένας νομίζει ότι κοροϊδεύει τον άλλον.

Πρέπει να σπάσουμε τη φούσκα και να ξεφύγουμε. Ας το κάνουμε τώρα, πριν καταντήσουμε θερμοκήπιο με λοβοτομημένα ζόμπι και δεσμοφύλακες πάνω από τις ζωές μας.

Μόνο μια λύση υπάρχει, να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να πολεμήσουμε με τη λογική μας. Να μην αφήσουμε όλα τα θύματα του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της μαζικής παράνοιας να μας παρασύρουν στη δική τους παράσταση.

Δεν θα πάμε σε εμφύλιο για να ικανοποιήσουμε την παραγωγή του σόου και την κοινή γνώμη που διψάει για αίμα. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ο τόπος μας ούτε Βόρεια Κορέα, ούτε προτεκτοράτο ολοκληρωτισμού, ούτε πείραμα για τις διαθέσεις του Βαρουφάκη.

 

 

 

Ανδρέας Ζαμπούκας

Ψυχραιμία. Παίζουμε στο Truman Show

Add comment


Security code
Refresh