twiteordaia

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tη μεταφορά της έδρας του από την Ελλάδα στο Βέλγιο αποφάσισε η διοίκηση του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, όπως ανακοίνωσε σήμερα στις αρμόδιες χρηματιστηριακές Αρχές

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα διοικητικά συμβούλια της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.» και της Viohalco S.Α. εταιρίας συμμετοχών, θυγατρικής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με έδρα το Βέλγιο αποφάσισαν την έναρξη της διαδικασίας για τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη, λαμβάνοντας υπόψη την περαιτέρω συγχώνευση της εταιρίας Viohalco S.A. με την εταιρία Compagnie Financière et de Développement Industriel S.A. με έδρα το Βέλγιο.

 

Μείωση στις συντάξεις του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ ύψους 40-50 ευρώ το μήνα ζητά η τρόικα. Ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγμαρεύσεων με την κυβέρνηση τη συγκεκριμένη πρόταση με σκοπό να καλυφθεί το κενό από τα μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ''Ελεύθερου Τύπου'' το γεγονός ότι δεν ισχύει πλέον η εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων δημιούργησε ''τρύπα'' 600 εκατομμυρίων ευρώ στα Ταμεία του ΟΑΕΕ κάτι που η τρόικα ζητάει να καλυφθεί με άμεση μείωση των συντάξεων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέες μειώσεις, ωστόσο είχε προϋπολογιστεί ως έσοδο του Οργανισμού για το 2013 και για το 2014 την εισφορά στο τζίρο των επιχειρήσεων.

Στο τραπέζι έχει πέσει η κάλυψη μέρους του κενού από την εξοικονόμηση δαπανών από τις συντάξεις – μαϊμού, από την αύξηση των εισπράξεων μέσω της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο οι δανειστές για την ώρα επιμένουν στην οριζόντια μείωση στη βασική σύνταξη των συνταξιούχων που προέρχονται από το ΤΕΒΕ.

Σύμφωνα με το Έθνος, εκτός υπηρεσίας θα βρεθούν 25.000 εργαζόμενοι, αφού με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές σταματά η λειτουργία 1.000 έως 1.400 καταστημάτων. Στο μέτωπο των αποδοχών οι προτεινόμενες περικοπές φτάνουν το 20%.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατάργηση επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα γάμου, ισολογισμού και ξένης γλώσσας, θα ζητήσουν οι τράπεζες από την ΟΤΟΕ, με στόχο να μειωθούν οι αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων κατά 18% με 20%.

Και παράλληλα καλούν την ΟΤΟΕ να κινηθεί με γνώμονα τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αφού, όπως παραδέχονται οι τραπεζίτες, μέχρι το 2015 θα υπάρξει δραματική συρρίκνωση στο προσωπικό των τραπεζών, που μπορεί να φτάσει τις 25.000 αποχωρήσεις, ενώ οι συνενώσεις στον κλάδο θα βάλουν «λουκέτο» σε 1.000 με 1.400 καταστήματα.

Επιπλέον φόρους για 9 στους 10 φορολογουμένους φέρνει το δίσεκτο 2013 για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια.

Οι επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια, σύμφωνα με το Έθνος, αυξάνονται κατακόρυφα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Επιπλέον το μέτρο των αποδείξεων γίνεται εξαιρετικά αυστηρό με "πέναλτι" φόρου 22%, καταργούνται οι περισσότερες και κυριότερες φοροαπαλλαγές και αυξάνεται ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων.

'

Είναι τόσο μεγάλο το εύρος των παρεμβάσεων που στελέχη φοροτεχνικών γραφείων εκτιμούν πως με τις νέες ρυθμίσεις παραπάνω φόρους θα πληρώσουν οι εννέα στους δέκα φορολογουμένους.

samaras
Στην 13η θέση της λίστας των 100 πιο ισχυρών παραγόντων στην παγκόσμια οικονομία, βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με το περιοδικό ''WORTH'', για τις διεθνείς αγορές.
Στην 12η θέση, ακριβώς πάνω από τον Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.
Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάρτιο Ντράγκι, και ακολουθούν μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ (Νο2), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα (Νο4), η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (Νο5) και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ (Νο6).
Πως αιτιολογείται η θέση του Σαμαρά;
Όπως αναφέρει το περιοδικό ''WORTH'', "ο Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός τον Ιούνιο μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Η κυβέρνησή του προσπαθεί να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να χαλαρώσει τους όρους των δανείων της Ελλάδας. Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, και ίσως το μέλλον του ίδιο του ευρώ, κρέμονται από μία κλωστή".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται μάλιστα πιο ψηλά στη λίστα από προσωπικότητες όπως ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ (Νο19), και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ (Νο20), ενώ πολύ πιο χαμηλά βρίσκονται ο Τζορτζ Σόρος (Νο82) και ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν (Νο92).
news247