twiteordaia

Παρεξηγημένα από τη 10ετία του '70, όταν χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον ως παραισθησιογόνου από το κίνημα των χίπις και κατόπιν απαγορευμένες ουσίες, τα μανιτάρια με το συστατικό της Ψιλοκυβίνης ανακουφίζουν από τον πόνο και το άγχος τους ασθενείς με καρκίνο

Τα "μαγικά μανιτάρια", που κάποτε είχαν ταυτισθεί με την "κουλτούρα παραισθησιογόνων" των χίπηδων, φαίνεται πως σήμερα πια μπορούν να βρουν μια νόμιμη χρησιμότητα, καθώς μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι η βασική ψυχεδελική ουσία που αυτά περιέχουν, η ψιλοκυβίνη, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους που συχνά συνοδεύει τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου. Ήταν η πρώτη έρευνα σε ανθρώπους του είδους της, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από τουλάχιστον 35 χρόνια, σπάζοντας έτσι ένα μακρόχρονο "ταμπού".

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή ψυχιατρικής Τσαρλς Γκρομπ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου και του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής "Archives of General Psychiatry", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι εθελοντές καρκινοπαθείς που έλαβαν μια και μοναδική μέτρια δόση ψιλοκυβίνης (ένα ψυχεδελικό με δράση ανάλογη με αυτή του πιο γνωστού LSD), ήσαν λιγότερο καταθλιπτικοί και αγχωμένοι μετά από έξι μήνες σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονικό φάρμακο ("πλασέμπο"). Η δόση ψιλοκυβίνης ήταν 0,2 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά κιλό βάρους. Η έρευνα ήταν "διπλά τυφλή", δηλαδή ούτε οι ερευνητές, ούτε οι ασθενείς ήξεραν σε ποιους είχε δοθεί η ψιλοκυβίνη και σε ποιους το "πλασέμπο".

Η μικρού εύρους πιλοτική μελέτη -με τη συμμετοχή μόνο 12 ασθενών ηλικίας 36 έως 58 ετών- πραγματοποιήθηκε για να αποδειχτεί ότι τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να μελετηθούν με ασφάλεια (κανείς από τους ασθενείς δεν παρουσίασε αύξηση του άγχους ή άσχημες παραισθήσεις) και να αποτελέσουν μια εναλλακτική μέθοδο για την ανακούφιση του άγχους στους προχωρημένους καρκινοπαθείς.

Η έρευνα έρχεται να αναζωογονήσει ένα πεδίο έρευνας που γνώρισε ανάπτυξη μεταξύ των δεκαετιών του ΄50 και των αρχών του ΄70, αλλά μετά πέρασε στην αφάνεια λόγω της συσχέτισης αυτών των ουσιών με τα ναρκωτικά, με συνέπεια να χαρακτηρισθούν παράνομες. Τα συστατικά των "μαγικών μανιταριών" παραμένουν απαγορευμένα για οποιαδήποτε χρήση στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με τον Γκρομπ, θα πρέπει οι αρμόδιες Αρχές να δώσουν ειδική άδεια για να τυχόν αξιοποίηση της ψιλοκυβίνης στους καρκινοπαθείς μελλοντικά.

Δύο άλλα αμερικανικά ερευνητικά κέντρα, ένα στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και ένα στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ήδη κάνουν παρόμοιες έρευνες, χρησιμοποιώντας μάλιστα ελαφρώς μεγαλύτερες δόσεις της ψυχεδελικής ουσίας. "Οι εποχές έχουν αλλάξει και είναι δυνατό πια να ξαναπιάσουμε το νήμα της έρευνας από εκεί που το αφήσαμε πριν χρόνια", δήλωσε ο Γκρομπ.

Δεκατέσσερις αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν την χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς και το Νοέμβριο οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας θα κληθούν να ψηφίσουν αν θέλουν να νομιμοποιηθεί η χρήση της. "Αυτό είναι μια ένδειξη ότι έχει υπάρξει μια πολύ ισχυρή μετατόπιση μέσα στην κοινωνία, μακριά από τις παλιές προκαταλήψεις και πολιτικές που επικρατούσαν πριν από πολλά χρόνια, και έτσι υπάρχει πια μια μεγαλύτερη ικανότητα να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να αφήσουμε την επιστήμη και όχι την πολιτική να καθοδηγήσει τα συμπεράσματά μας", τόνισε ο Αμερικανός επιστήμων, προσθέτοντας ότι ήρθε πλέον η ώρα να μελετηθεί γενικότερα -υπό αυστηρή κρατική επιτήρηση- η πιθανή αξιοποίηση των ψυχεδελικών ουσιών στην ιατρική.

Τα μαγικά μανιτάρια θεραπεύουν

logo12