twiteordaia

Οι πανελλήνιες εξετάσεις έχουν φτάσει, γεγονός που σημαίνει την έναρξη μιας εξαντλητικής περιόδου, με εντατικό διάβασμα, ξενύχτι και μεγάλη προσπάθεια από τους μαθητές ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους και τα όνειρά τους. Σ' αυτό το δύσκολο αγώνα που καλούνται να αντιμετωπίσου οι μαθητές της Γ΄ λυκείου, η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό σύμμαχο προκειμένου να ανταπεξέλθουν καλύτερα. Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει τροφές οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τόσο τη μνήμη όσο και τη συγκέντρωση των μαθητών και έτσι να αποδώσουν ακόμα καλύτερα στις εξετάσεις,

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη να γίνονται πολλά μικρά και συχνά γεύματα από τους μαθητές (περίπου κάθε 3 με 4 ώρες), καθώς με αυτό τον τρόπο διατηρούνται τα επίπεδα γλυκόζης που αποτελούν το μοναδικό καύσιμο του εγκέφαλο σε σταθερά πάντα επίπεδα. Τα μεγάλα γεύματα έχουν ως συνέπεια να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης απότομα και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να πέφτουν με αποτέλεσμα να επέρχεται γρήγορα αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας. Εξίσου σημαντικό είναι να μην παραλείπεται το πρωινό γεύμα καθώς εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια και αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και απομνημόνευσης.

Η διατροφή των μαθητών είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες όπως έχει απεδείχθη συνδέονται με τη καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος ενώ συμβάλουν θετικά στην ενίσχυση της μνήμης και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Επιπλέον, οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι κάποιες επιλογές που δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό διαιτολόγιο ενός μαθητή διότι εφοδιάζει των οργανισμό με τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έτσι συμβάλει στην πρόληψη της κόπωσης και της καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων. Σημαντικό είναι να καταναλώνεται και πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας όπως από ψάρια και αυτό γιατί περιέχουν τα ωφέλιμα όπως προαναφέρθηκε ω-3 λιπαρά οξέα που όπως έχει αποδειχθεί περιέχουν το δωκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), το οποίο προστατεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης ενώ και το κόκκινο άπαχο κρέας είναι κάτι το οποίο πρέπει να καταναλώνεται από τους μαθητές και αυτό γιατί εφοδιάζει τον οργανισμό με σίδηρο, ο οποίος έχει συνδεθεί με πρόληψη της κόπωσης. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια είναι τρόφιμα πολύ σημαντικά στη διατροφή ενός υποψηφίου καθώς εφοδιάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό με τις απαραίτητες βιταμίνες ( συμπλέγματος Β, C, E, D) και μέταλλα (Fe, Zn) που συμβάλουν στην καλή συγκέντρωση και τη μνήμη.

Επίσης, η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι εξίσου σημαντικό γιατί βοηθάει στην αποφυγή της κόπωσης, στην καλύτερη συγκέντρωση αλλά και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλης ζέστης. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρέπει να αποφεύγονται χυμοί με ζάχαρη, καθώς μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οδηγούν σε μείωση συγκέντρωσης και έντονο αίσθημα κόπωσης. Τέλος, η καφεΐνη θα πρέπει να αποφεύγεται σε μεγάλες ποσότητες από τους μαθητής γιατί συνδέεται με γαστρεντερικές διαταραχές ενώ οδηγεί και σε νευρικότητα. Συνιστάται η κατανάλωση γάλατος ή εκχυλισμάτων βοτάνων όπως βαλεριάνας, χαμομηλιού κ.α. τα οποία έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες, ενώ 30 λεπτά περπάτημα τη ημέρα αποτελούν έναν ιδανικό τρόπο ώστε να αλλάξει ο μαθητής παραστάσεις, να ξεκουράσει τον εγκέφαλό του, «να γεμίσει τις μπαταρίες του» ώστε να πέσει και πάλι στη μάχη του διαβάσματος.

Καλή επιτυχία!!!!

Γροζτίδου Σοφία

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Β. Σοφίας 23

Πτολεμαϊδα

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

logo12